Zomer en Spritz gaan hand in hand.
Of je nu een terrasheld bent of gewoon thuis wilt genieten van een verfrissend drankje, met deze easy win maak je in een handomdraai een zomerse cocktail met een Italiaans tintje!
Met deze frisse variant, waarin je kunt kiezen tussen verschillende likeuren, geef je je Spritz een verrassende twist die perfect is voor elke gelegenheid.

Juni 2025

Verfrissende zomerse Spritz cocktail met prosecco, limoncello, aperol of orangecello, Italiaans aperitief. cocktail hotspots recept.

Ingrediënten - Decoratie - Glas

Wat heb je nodig?

• 90 ml Prosecco of Cava
• 60 ml Limoncello, Orangecello of Aperol
• 30 ml Bruiswater

• Garnering naar keuze (citroen, sinaasappel, munt of eetbare bloemen)

• Ijsblokjes
• Glas: Groot wijnglas

  • Instructies:

    1. Vul je wijnglas tot de rand met ijblokjes.

    2. Kies je favoriete likeur: ga voor klassiek met Aperol, friszoet met Limoncello of zomers bitterzoet met Orangecello.

    3. Schenk de Prosecco of Cava er voorzichtig bij.

    4. Top af met bruiswater.

    5. Roer kort met een barspoon zodat alles goed mengt.

    6. Garneer naar keuze.

  • Garnering

    Een goede garnering doet meer dan alleen je cocktail mooi maken.
    De gouden regel: gebruik iets dat óók in je drankje zit, of dat echt iets toevoegt aan de smaak of geur.

    Gebruik je munt? Geef het takje een paar tikjes tegen je hand voordat je het in je glas doet. Zo komen de aroma’s vrij en wordt je neus direct geprikkeld als je een slok neemt.

    Tip voor deze cocktail: Een schijfje sinaasappel bij Aperol, een citroenschil bij Limoncello, of een stukje sinaasappelzeste bij Orangecello maken het helemaal af.

  • Het glas maakt de beleving

    Wist je dat de Spritz vaak wordt geserveerd in een groot, bolvormig glas?

    Niet alleen ziet dat er feestelijk uit, het zorgt er ook voor dat de aroma’s van de ingrediënten beter tot hun recht komen. Zo geniet je nóg meer van je aperitief.

    De Spritz is hét symbool van de Italiaanse “aperitivo”-cultuur: samen borrelen voor het eten, met een lekker drankje en hapje erbij.

1 van 3

Een Italiaanse geschiedenis

Een bruisende klassieker uit het hart van Italië

De oorsprong van de Spritz ligt in de regio Veneto, Italië.
In de 19e eeuw voegden Oostenrijkse soldaten (bruis)water toe aan lokale wijnen om de smaak te verzachten. Dit simpele idee groeide uit tot de Spritz zoals we die nu kennen.

In de jaren ’20 en ’30 groeide de Spritz uit tot een favoriet drankje in Venetië.
De iconische Aperol Spritz verscheen in de jaren ’50, met Aperol (een bitterzoete likeur op basis van sinaasappel, kruiden en wortels) gecombineerd met prosecco en
Geserveerd met een schijfje sinaasappel werd het, hét verfrissende aperitief voor zwoele Italiaanse zomers.

Recept gecreëerd door Megan van Twist.Hospitality.
Meer van haar creaties ontdekken?
Bekijk haar socials