De Manhattan is een cocktail met een verhaal!
Verfijnd, stijlvol en diepgeworteld in de geschiedenis van de cocktailscene.
Je hebt maar een paar ingrediënten nodig, dus de truc zit hem in de balans!
Megan heeft haar twist gegeven op het standaard recept.

Augustus 2025

Manhattan cocktail recept met Rye Whiskey, zoete vermout en Angostura bitters, geserveerd in een vintage coupeglas met maraschino kers.

Ingrediënten - Decoratie - Glas

Wat heb je nodig?

• 60 ml Smokehead Rebel cask finish (of een whiskey naar keuze) 
• 30 ml Berto Rosso superior (of een andere zoete rode vermouth) 
• 3 dashes Angostura bitters 

• Ijsblokjes
• Stirring glass
• Garnering: Maraschinokers
• Glas: Vintage Coupe

  • Instructies:

    1. Zet je glas in de koelkast, zodat het gekoeld wordt.

    2. Voeg de whiskey, vermouth en bitters toe aan je stirring glass. 

    3. Vul het glas met ijs en roer voor ongeveer 10-12 seconden.

    4. Strain de cocktail in het gekoelde glas.

    5. Garneer met een maraschinokers.

  • Een twist op de whiskey

    De klassieke basis van de Manhattan is vaak Rye Whiskey.
    Echter hebben we voor deze versie de Smokehead Rebel Cask Finish whisky gekozen.

    Dit is een Schotse Islay-whisky dat bekend staat om zijn rokerige karakter, maar dankzij het extra rijpen op ex-rumvaten verrijkt is met een subtiel zoet, tropisch randje.
    Dat maakt deze Manhattan niet alleen stoer en rokerig, maar ook verrassend zacht en toegankelijk.

1 van 2

Een vleugje geschiedenis

Een klassieke cocktail met een verhaal

De oorsprong van de Manhattan gaat terug naar eind 19e eeuw.
Het verhaal gaat dat de cocktail voor het eerst bereid werd in de Manhattan Club in New York City rond 1860. Het drankje werd toen geserveerd tijdens een feest ter ere van de gouverneur Samuel J. Tilden.
De mix van whiskey, zoete vermouth en bitters sloeg meteen aan bij de high society van New York.

Tijdens de Prohibition (1920-1933) verscheen de Manhattan vaak in speakeasies (geheime bars waar alcohol stiekem werd geschonken). Dankzij de complexe smaak was de cocktail ideaal om de soms mindere kwaliteit van de alcohol te maskeren.
Zo groeide het drankje toentertijd uit tot een absolute klassieker.

Daarnaast heeft de Manhattan door de jaren heen een sterke aanwezigheid in de popcultuur gehad. Van boeken en films tot aan muziek, overal dook hij op, waardoor zijn status als iconische cocktail alleen maar groeide.
Tijdens de cocktailrevival in de jaren ’90 maakte de Manhattan een comeback en sindsdien is hij niet meer weg te denken uit de cocktailwereld.

Recept gecreëerd door Megan van Twist.Hospitality.
Meer van haar creaties ontdekken?
Bekijk haar socials